A párbaj

 2009.12.11. 20:00 MORiARTY

A párbaj régen törvénytelen volt. Alexandre Dumas, Három testőréből is tudhatjuk, hogy bár a párbaj becsületbeli ügynek számított, mégsem volt szabad megvívni. Talán épp ezért volt annyira népszerű. Megcsalt férjek és szeretők között, vagy két teljesen ellentétes érdekű fél között elég sokszor kerültek elő a kardok vagy pisztolyok és halt meg valaki egy mezőn vagy lombos fák alatt. A pókerben viszont nem tilos, sőt elég fontos érteni a párbajhoz, amely a legintenzívebb kihívás egy pókeres életében. Főleg azoknak okozhat gondot, akik csak úgy nem játszanak párbajt, csak akkor, ha egy versenyen eljutnak odáig. Valljuk be azért, hogy ez nem olyan sokszor történik meg, hogy ebben is olyan profik lehessünk, mint amilyenek egy verseny kezdetekor szoktunk lenni.

Most kicsit komolyabb témát választottam, mert a napokban csúcsosodott ki Isildur1 és a Full Tilt Poker profijainak csatározása, amelyet legtöbbször párbajban vívtak egymással. Hogy tudd, miért pont párbajokkal döntenek a nagyok, indítok még egy sorozatot a párbajozásról. Íme!

A heads-upot vagy párbajt nem véletlenül tartják a póker magasiskolájának. Minden játéktípus közül az egy-egy ellen játszott parti során derül ki leginkább a felek közti tudásbeli különbség. Párbajt lehet játszani egymagában is, nem kell megvárni egy verseny vagy sit and go végét, egyszerűen be kell ülni egy heads-up asztalhoz és máris mehet a csata. Sokan a versenyek igazi szerencsejáték szakaszának, megint mások egy matematikai útvesztőnek tartják, de legtöbb profi egyetért abban, hogy ez a legbiztosabb módja egy kezdő megkopasztásának. Ez minden bizonnyal így is van, ám ahhoz, hogy az egyszeri pókeres erre a szintre eljusson, rengeteg gyakorlás, folyamatos fejlődés, valamint az elmélet és a gyakorlat egyformán alapos ismerete szükséges.

Szabályok

A párbaj nagyon fontos ismérve, hogy a kis vakot nem az osztó utáni játékos teszi be, hanem maga az osztó helyén ülő és így nyilvánvalóan ellenfele lesz a nagyv ak. Ez azt is jelenti, hogy a flop előtt az osztó cselekszik először, de minden további körben övé a hátsó pozíció, vagyis ő van előnyben. Itt sokkal fontosabb az osztó pozícióban ülő játékos agressziója, mert most csak ketten vannak és így két leosztásonként kerül rá ez a szerep.

Egy kis matek

Mivel a heads-upban nem kell egy teli asztallal megbirkóznunk, a legtöbb lap szerepe átértékelődik. Magától értetődik, hogy számos, sok ellenféllel szemben eldobandó kombináció játszhatóvá válik, de azért nem árt részletesebben is beleásni magunkat a kérdésbe. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a témában számos szimuláció látott napvilágot, melyek egészen pontosan rávilágítanak az egyes lapok értékére. A számítógépes modellekből kiderül, hogy az a lap, melyet viszonyítási pontnak tekinthetünk, a [qs][7h] (színek nem fontosak, csak az, hogy nem egyformák). Ez az a legkisebb lapkombináció, amellyel már kifizetődő a játék legalábbis a szimulációk alapján. Ennek a kombinációnak egy véletlenszerű lapkombinációval szemben 51,77 százalék esélye van a győzelemre. Ez azt jelenti, hogy különösen a kis vakról, de nem emelt kasszában akár a nagy vakról is nyugodtan emelhetünk minden ennél erősebb lappal. Szintén statisztikai adat, hogy a játékosok legtöbbje J magas lappal indul csatába, amikor is a Q magas kezünkkel máris nyerőben vagyunk.

A legerősebb természetesen az AA itt is, de a leggyengébb nem a [2s][7c], hanem a [2s][3h] (színek itt sem számítanak, csak az, hogy különbözőek). Teli asztalon a kettes- hetes azért gyengébb a kettes-hármasnál, mert a két kártya közti távolság miatt nem rendelkezik annak sorképző képességével. Párbajban azonban az egyetlen ellenfél miatt többnyire nincsen meg a megfelelő kassza esélyünk ahhoz, hogy kitartóan üldözzük sor- vagy akár szín esélyünket, ezért a húzólapok háttérbe szorulnak a magas lapokkal szemben. A 27o egész egyszerűen azért erősebb a 23o-nál, mert a hetes nagyobb, mint a hármas.

Mivel a színek és a sorok ilyen ritkák, két párral egy átlagos asztal esetén általában már biztosra lehet menni.

Egyelőre ennyi, de lesz folytatás!


Címkék: párbaj (heads up)

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr801591423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása