A pókerben és a politikában egy közös pont biztos van, ami valójában három közös pont. Pénz, Pénz, Pénz. Nyilvánvaló, hogy politizálni sem lehet pénz nélkül, hiszen a választási kampány sokba kerül, egy politikus pályájának kiépítése pénzbe kerül és ha már ott van a célban, akkor a politikus fenntartása is pénzbe kerül. A pókerrel ugyanez a helyzet. Ahhoz, hogy egy pókerjátékos megtanulhassa a póker finomságait, pénz kell, ahhoz, hogy elmehessen egy versenyre, pénz kell, stb…

Ez a párhuzam még nem lenne elég azonban ahhoz, hogy a pókeresek beszóljanak a politikusoknak, de a párhuzam mellett ellentétek is vannak a két "csapat" között. Ez leginkább a pókertörvények, a póker legalizációja és adóztatása miatt van. Nincs ugyanis konkrét elgondolás arról egyik országban sem, hogy hogyan akadályozzák, vagy ne adj isten, engedélyezzék a póker terjedését.

Néhány problema (pro)

Az első probléma az, hogy hiába akarják korlátozni az online pókert, tök lehetetlen próbálkozás, legalább annyira hülye elgondolás, mint a prostitúció, vagy a koldulás elleni harc. Próbálkozások vannak, de amíg van rá kereslet, addig a kínálat is meglesz (a prostikra nem kell mondjam, milyen kereslet van, a koldusokra azért van igény, mert az emberek a koldusoknak adott pénzzel nyugtatják a lelkiismeretüket, ráadásul többet ártanak vele, mint használnak, vagyis még nagyobb hibát követnek el, mint amiért egyáltalán meg szeretnék nyugtatni magukat). Az online pókert még Kínában is nehéz korlátozni, pedig ott szerver szinten tiltják a dolgokat, de elég egy műholdvevő antenna és máris van privát internet, a kínaiak meg jól másolnak vevőantennát, szóval csak bátorság kell hozzá és ennyi. Ráadásul ott van Makaó, ahol a föld legnagyobb kaszinója van, sok sok sok pókerasztallal, tehát ha nem jön be az online, mennek élőben játszani stb…

A második problem, hogy érdekes módon a kaszinón kívüli póker tilos itthon is meg külföldön is. Ha azonban mégis nyersz online vagy élőben, akkor le kell adóznod. Az is igaz azonban, hogy mondjuk a pókeres könyvekre, utazásokra és szállásra, valamint a beülőkre költött pénzt nem lehet leírni az adóalapból, mint költség, de a nyereményt ettől még le kell adózni. ez mekkora hülyeség! Minden vállalkozásban, ha adófizetés van, akkor a költségeket is le lehet írni. Fontos ehhez tudni, hogy ez nem lenne igaz a rulettre és a blackjack-re, nameg az automatákra, mert azok szerencsejátékok és a bank ellen játsszuk azokat, míg a pókert egymás ellen! Ráadásul mindenki abból a pénzéből pókerezik, amit már egyszer leadózott ugye, szóval érthetetlen ez a fajta hozzáállás.

Harmadik probléma, hogy a pókerjátékosokat még mindig úgy ítéli meg a nép, mint szerencsejátékosokat, bár ez a tévéközvetítések és sztárcsinálások miatt már enyhül, vagyis már nem "távozz tőlem sátán!", hanem "na jó, elhiszem, hogy nem vagy rossz ember"-féle gondolatok cikáznak az emberek fejében (már akiknek semmi közük a pókerhez).

Fontos tudni, hogy mindez nem csak nálunk van így, hanem Európában és az Egyesült Államokban is ugyanez a helyzet! És hogy ehhez mi köze a politikusoknak? Csak az, hogy ők hozzák a törvényeket és ha meghoznák végre a póker legalizációs törvényeket, akkor olyan nagy bevételre tehetnének szert, amire nem is gondolnak.

 


Ezekre a problémákra keresem a válaszokat (kontra), van néhány, ezeket holnap írom le, mert először is jó hosszú lett ez a bejegyzés is, másodszor, hátha lesz hozzászólás és azokra is tudok majd esetleg valamit reagálni.


 

Címkék: törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr991728965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyletroy 2010.02.04. 15:11:19

Az adózott jövedelmemből játszom. Milyen alapon adóztatják meg a nyereményt? Ha így tesznek, akkor ha bukóban vagyok visszaigényelhetem?

A pókerterem pedig adózzon a bevételei után ugyanúgy, mint bármely cég. Ennyi.

Arilian 2010.02.04. 16:00:28

Segítek, ez mindennel így van, az adózott jövedelemből fizeted a kamatadót, az ÁFÁ-t, a benzin Adóját, és a Benzin adójának az ÁFÁját. Ki se merem számolni az hányszoros adó.
Ha tőzsdézel nem igényelheted vissza a költségeid.
stb, stb.

Azzal viszont egyet értek, hogy a póker nem szerencsejáték, és nem is szabadna semmiképpen úgy kezelni.

FOXMULDER 2010.02.04. 16:06:28

sajnos már nem tudunk mit csinálni, mivel a póker ma Magyarországon sajnos szerencsejátéknak számít. és májustól csunyán meg is adóztatják.
ez a laszvegasznak meg a másik 2-3 kaszinónak a legjobb.
az állam az ő malmaikra hajtja a vizet, és így a játékosokat is, ezzel pedig ugye az jön, hogy az állam magyarán mondva egy szabályozás miatt két kézzel tolja a pénz a kaszinóknak.
vajon mi ennek az oka.
valaki hívja ide kellert, hagy beszélgessek vele....

tommybravo 2010.02.04. 16:15:41

@Arilian: Én úgy tudom, hogy tűzsdézés esetén a költségeidet figyelembe veheted, amikor megállapítod a jövedelmet, sőt a veszteségeket is valamennyire. Attól persze még nem értek a póker mai szabályozásával, csak egy félreértést szerettem volna tisztázni.

dzsedi 2010.02.04. 16:33:43

@FOXMULDER: tévedsz nem fogják megadóztatni, szar a törvény, betarthatalan, maradnak a meghívásos ring gamek illetgálba. ennyi esze volt a keller nevű komcsinak.

ave 2010.02.04. 17:12:38

En nem ertem, ha ezt sportnak hiszitek, akkor miert kell penzben jatszani?
Ha meg nem penzben jatszik az ember, akkor miert tilos barhol?

De mondjuk biliardozni is csak jobbara szalonban szokas, teniszezni is teniszpalyan, igy szerintem semmi gond azzal, hogy pokertermekben kell pokerezni.

Az online kapcsan meg eleg a ceg penzet eljatszo no esetet elovenni.
Tul konnyu online penzt vesziteni.
Nekem nem tul erkolcsos, ha valaki abbol el, hogy masokat megkopaszt.
Semmikeppen nem sportember.

Taxomükke (UK) 2010.02.04. 17:24:05

@ave:
Szokásnak szokás, de nem kötelező. Ha én otthon akarok teniszezni, megtehetem, nem? Biliárdozni: dettó. Darts, foci, bármi...
Megkopasztás... hát, nem kötelező játszani, nem igaz? Egyértelmű szabályok vannak, tehát ha valaki nem kifejezetten csal, akkor hol a gond?
Egyetértek egy másik előttem szólóval: ha a nyereséget megadóztatják, akkor a költségeket lehessen leírni. A veszteséget meg tán visszatérítik, vagy mi?? Miért is nem? Na jó, csak viccelek... Mindenesetre talán olyanoknak kellene törvényeket alkotniuk, akik értenek hozzá, meg talán ha a valós életet néha alapul vennék a képviselők (mert ezek nem honatyák, képviselni is főleg csak a saját érdekeiket képviselik), jó lenne... póker és sok minden más, sokkal fontosabb ügyben.

Gooty 2010.02.05. 04:55:34

Én egy érdekes kiskapuról kérdeznék. Pontosabban általam kiskapunak vélt dologról. Van ugye a Moneybookers. Annak van egy Mastercard bankkártyája, ami a Moneybookers számládhoz van kötve. Ezzel a kártyával szinte bárhol tudsz fizetni, pénzt felvenni. Szóval a kérdés: így ki lehet kerülni a póker utáni adózást?

tommybravo 2010.02.05. 08:13:54

@Gooty: Legális nem lesz, de jó eséllyel kikerülheted. Nem ismerem egyébként a Moneybookers megoldását, azt azért hozzá kell tennem.

Jogi szempontból neked jövedelmed keletkezik, és ez nem függ attól, hogy hazautaltatod-e a pénzed vagy nem. Magyar állampolgár vagy, akinek a teljes jövedelme adóköteles itthon. A külföldről érkező jövedelmekre vannak kedvezmények (hogy ne adóztassanak külföldön és itthon is), de ez közel sem adómentesség.

ocb 2010.02.05. 19:28:14

Meglátjuk mi sül ki ebből az egészből, bebukik, vagy erőltetik egy darabig.
A probléma inkább az a sok offshore cég, aki ebből él.
A Full Tilt például hova adózik a magyar játékosok forgalma után?

Cartman 2010.02.08. 19:16:33

@ocb: A FullTilt Arubában van bejegyezve, a PS pedig Man szigetén (ami többé-kevésbé Nagy Britanniához tartozik).
süti beállítások módosítása