Seven Card Stud

 2009.11.16. 08:00 MORiARTY

Valószínűleg a világ legismertebb pókerjátékaként a Seven Card Stud klasszikus pókerváltozat. Egy Seven Card Stud játék során a játékosok mindegyike hét-hét lapot kap, a nyertes megállapításánál azonban csak az egyes játékosok birtokában lévő lehető legjobb ötlapos kezek számítanak.

A Seven Card Stud játék kezdete előtt minden játékos befizeti a névleges összegű antét (ez egyfajta kötelező tét). Leosztáskor minden játékos két-két zárt, illetve egy-egy nyílt lapot kap. A kezdő játékos az lesz, akinek a legalacsonyabb értékű nyílt lap jut. Ez a játékos köteles megtenni a kis tét felével vagy egészével egyező összegű beszállót (bring-in) azaz például 2/4 dolláros játékban 1 vagy 2 dollárt. Az asztalnál ülő játékosok az óramutató járásával egyező irányban kerülnek sorra mindaddig, amíg a licitkör véget nem ér ugyanúgy, mint minden más pókerjátékban.

Megjegyzés: A Seven Card Studban a kezdőjátékos kiválasztása során az azonos értékű lapok közötti rangsort azok színe határozza meg, a következő csökkenő sorrend szerint: pikk, kőr, káró, treff. Vagyis ebben az esetben is számít a lapok színe ugyanúgy, mint általában játék kezdetekor az osztógomb kisorsolásánál.

Ezután minden játékos kap egy nyílt lapot (ezt nevezik negyedik utcának). Először az a játékos kerül sorra, akinek nyílt lapjai a legmagasabb értékűek. A kezdő játékosnak ekkor két lehetősége van: passzolhat (check) vagy licitálhat. Amennyiben egyetlen játékos nyílt lapjai sem alkotnak párt, úgy a tét kis tét (2/4 dolláros játékban 2 dollár). Amennyiben van legalább egy olyan játékos, akinek a lapjai párt alkotnak, és ő cselekszik elsőként, a licitet kezdheti kis vagy nagy téttel is.

Ekkor minden játékos kap egy újabb nyílt lapot (ez az ötödik utca). Először ismét az a játékos kerül sorra, akinek nyílt lapjai a legmagasabb értékűek.

Megjegyzés: az ötödik utcától kezdve a játék végéig a licitálás nagy tétes egységekben (2/4 dolláros játékban 4 dollár) történik.


Ekkor minden pókerjátékos kap egy újabb nyílt lapot (ez a hatodik utca). Először ismét az a játékos kerül sorra, akinek nyílt lapjai a legmagasabb pókerértéket adják.
Végül minden egyes játékos megkapja hetedik, egyben utolsó lapját (innen ered a Seven Card Stud megnevezés). Ezeket a lapokat lapjukkal lefelé osztják, így minden játékos csak a neki osztott lapot ismeri. Először az a játékos kerül sorra, akinek nyílt lapjai a legmagasabb pókerértéket adják.

Amennyiben az utolsó licitkör befejezése után egynél több játékos marad játékban, úgy az utolsó licitáló, illetve emelő mutatja meg lapjait. Amennyiben az utolsó körben senki sem licitált, úgy először az a játékos fedi fel lapjait, akinek nyílt lapjai a legmagasabb értékűek.

A nyertes a legmagasabb ötlapos kezet birtokló játékos. Amennyiben a legmagasabb értékű pókerkézzel egynél több játékos is rendelkezik, úgy a kassza egyenlő arányban oszlik meg közöttük.


 

Címkék: szabályok tananyag

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr51518223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása