A Badugi

 2009.12.13. 18:19 MORiARTY

A Badugi Ázsiából származik, és a lapcserés póker egy változata. Számos hasonlóságot mutat a Lowball nevű játékkal, mivel itt is a legalacsonyabb kéz a győztes, viszont jelentősen eltér a legtöbb népszerű pókerváltozattól, mivel más szabályok vonatkoznak a kezek erősségére. A legerősebb kéz az, amely minden színből tartalmaz egy-egy alacsony lapot – ezt hívják Baduginak.

A Badugit kötelező tétekkel, vagyis vakokkal játsszák csakúgy, mint a hold'em-et. Az osztógombtól balra ülő játékos fizeti be a kisvakot, míg a tőle balra ülő játékos fizeti be a nagyvakot. A kisvak általában a nagyvak felével egyenlő, de néha kisebb eltérések lehetnek.

Minden játékos négy lapot kap, színnel lefelé. Az első licitkör ezt követően veszi kezdetét, ahol megadhatod a nagyvakot, ráemelhetsz vagy eldobhatod lapjaid. Azoknak a játékosoknak, akik az első licitkör után még játékban vannak, lehetőségük van a cserére. A csere lényege, hogy kiválaszthatod bármelyik lapodat, amire nincs szükséged, és újakra cserélheted azokat annak reményében, hogy javul a kezed. Ha szeretnéd, akár mind a négy lapodat is lecserélheted.

Ezt követi a második licitkör, mely során licitálhatsz vagy dobhatsz – kivéve, ha senki sem licitált, ekkor ugyanis passzolni is lehet. Amint véget ért ez a licitkör is, egy újabb csere- és licitkör kerül sorra. Ezután pedig az utolsó csere- és licitkör következik, amit végül a terítés követ, amennyiben egynél több játékos maradt játékban. A legjobb kezet bemutató játékos nyeri a kasszát.

A játék célja a Badugi – egy négylapos alacsony kéz, eltérő színű lapokkal – létrehozása. A lehető legjobb induló kéz így a [4s][3h][2c][ad] (a lényeg, hogy minden lapja különböző színű).

A Badugi kezeket a legmagasabb lapjuk alapján rangsorolják, ahol az ász mindig alacsony lapnak számít, a sort pedig nem veszik figyelembe. Egy eltérő színű 9-8-4-3-al rendelkező játékos veszít egy 8-7-3-2-t birtokló ellenfelével szemben. Hasonló módon, a 6-3-2-A veszít az 5-4-3-2 ellen.

Ha egy kéz eljut a leosztásig, és egyik játékosnak sincs Badugija, akkor a legjobb háromlapos vagy kétlapos kéz nyeri a kasszát. Például, a [6h][4d][3s][ah], más néven egy "három lapos négyig" (4-3-A-x) veszít egy Badugi ellen, viszont legyőzi a [7h][5d][4d][3s]-at (egy "három lapos hetesig-et", 7-4-3-x), ami viszont legyőzi a [ad][as][2d][2c]-t (egy "két lapos kettesig-et", 2-A-X-X).

Nagy jelentőséggel bír a pozíció, mivel az utolsó cselekvő információt nyerhet az ellenfelei kezéről annak alapján, hogy hány lapot cseréltek le. Ha egy játékos előtted cselekszik, és nem cserél egy lapot sem, valószínű, hogy erős lapjai vannak.

 

Igen, kicsit bonyolultabb játék, elég valószínű, hogy nem holnap fogsz ilyet játszani, de érdemes tudni róla.


 

Címkék: szabályok tananyag

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr391594705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.