Nem tudom, van-e olyan pókert szerető ember Magyarországon, aki nem tudja, hogy a pókertörvényt - ami ezer sebből vérzik - megszavazták nemrég a parlamentben, méghozzá elég gyorsan került napirendre (kicsit részletesebben itt olvashattok erről).

Nem hagyhatom ki, hogy még ebben az évben írjak erről, de erre a bejegyzésemre sokszor fogok még utalni máskor, mert ennyivel nem lehet elintézni az ügyet, sokkal többet kell róla írni, de gondolatébresztőnek és főleg a saját mérgem kiadásának szánom ezt, remélem, lesz aki hozzászól, mert nagyon érdekel a véleményetek.

Ezzel csak néhány probléma van. A pókertörvény a tervek szerint májusban kerül bevezetésre és azon kívül, hogy hatalmas adótartalma lesz, maximálták benne az asztalok számát, a beülő nagyságát és még sok korlátozást beleírtak, ami egyszerűen ellehetetleníti a póker szervezését.

Miért rossz a törvény?

Amennyiben csak 10 asztal lehet egy teremben maximum, akkor a nagy versenyeknek reszeltek. 10 asztalon maximum 100 ember játszhat, ami nem kevés, de mi lesz a tőlünk nem túl messze, Bécsben rendszeresen megrendezett 200 fő fölötti nevezőszámú versenyekhez hasonló tornákkal? Nemcsak hogy EPT és WPT nem jöhet így egyik klubba sem, de szinte semmiféle nagyobb versenyt nem lehet megrendezni, kivéve persze a turbókat és többnaposakat, amelyeknél lehetséges több körben leültetni az embereket.

Ha maximum 50 000 forint lehet a beülő összege, akkor nagy ösznyereményű versenyek sem lehetnek, számoljuk ki gyorsan, hogy ebben az estben is 100 ember esetén 5 milliós nyereményalap jöhet csak össze, amiből 1 millió körüli összeget kap az első helyezett (kicsit többet), ami az 50 000 forintos nevezési díjnak mindössze 20 szorosa, ami egy normál heti versenyen megengedhető, de nagy versenyeket nem lehet tartani.

Ha mindent be akar tartani egy terem, miután életbe lép a törvény, akkor az osztókat fel kell vegye, be kell jelentse, de bagatell pénzért jó osztót nem fog kapni, ha többet fizet, akkor többet kell az állam felé is fizessen és ez 10 asztal és max. 50 000 forintos beülős versenyek esetén egyszerűen kitermelhetetlen egy hónap alatt (ki van számolva, de elég hosszú, ezért nem írom ide).

Mi lenne, ha mégis lenne jó törvény?

Azon kívül, hogy lehetne pókerezni, lenne pár olyan hatása a magyar társadalomra, amelyre szerintem a törvényalkotók nem gondoltak, mert rövid távon, szűk látókörűen viselkednek nagy általánosságban is és nem az ország érdekeit nézik, hanem a sajátjukat és a politikai, vagyis párt érdekeket. De az is lehet, hogy gondoltak rá, mert nem hiszem, hogy hülyék ülnek ott, de pont letojják ezeket a hatásokat.

A játékgépekbe dobott pénzek a 2009-es évben igencsak csökkentek. Ez biztos, hogy a gazdasági válságnak is köszönhető, de én ismerek jó pár olyan embert, aki iszonyatos pénzeket elbukott már játékgépeken és ruletten, de mikor bejött a póker, akkor elkezdett inkább azt játszani, mert a szenvedélyét ezzel is ki tudja élni, csak azt kell megoldja, hogy készpénzes játékot ne játsszon soha. Ha beül egy versenyre, akkor csak a beülőt tudja elveszíteni, míg ha rulettnél ül, addig játszik, míg pénze van, vagy még azután is. Így én biztos vagyok abban, hogy ha a póker megszűnik, ezek az emberek visszaszoknak a rulettre, ami sokaknak jó lesz, de az államnak és ezeknek az embereknek nem.

A másik előny az előzőből következik. Ha valaki eljátssza a pénzét, a játékgépeken, akkor a családnak kevesebb jut sőt, csődbe mehet egy vagy akár több család is, ami az államnak plusz kiadás, mert sokszor kell akár segélyt is nyújtani, a "beteget" kezelni kell, ami szintén az állami pénzekből is finanszírozott dolog, valamint feszültséget és elégedetlenséget teremt, illetve fokozza a családon belüli erőszakot és a válások számát is növelheti, ami szintén nem pozitív dolog.

A harmadik is az elsőből következik, hogy ha például valaki már csődbe vitte magát és családját, akkor jön a bűnbe esés, mert nem akarja, hogy ez így legyen és vagy elmegy rabolni, vagy kölcsönkér, de a kölcsönt nem tudja megadni, hiszen eljátssza a pénzt, a kölcsönadó nem túl sokszor szokott normális ember lenni, inkább uzsorás akinek megvannak a bűnözői kapcsolatai és ha nem adja vissza, megverik, ami után megint az állam pénzén fog folyni a nyomozás és az állam pénzén kezeli az orvos a megvert embert. Ha elkapják a bűnözőket, akkor szintén az állam pénzén fogják tárgyalni az ügyét és végül szintén az állam pénzén lesz fogva tartva valamelyik börtönben és hadd ne mondjam tovább.

Nem elhanyagolható az a tény, hogy Magyarországon olyan kaszinó nincs, ahol egy EPT-t meg lehetne tartani rendszeresen, ezért is került ki a Budapest EPT a szezonból és nem is fog visszakerülni, de ennél fontosabb, hogy mivel a kaszinók úgy gondolják (érdekes módon a legtöbb országban nem így gondolják), hogy a póker csak az időt és a pénzt viszi el, mert az igazi bevétel a rulettből és blackjack-ből stb… van, nem a pókerből, de érdekes, hogy az illegálisnak mondott pókertermek mindegyikében megélnek az emberek, szóval érdekes, hogy a kaszinók vajon miért nem tudnak profitábilisan működni? De visszatérve az EPT-re. Ha lenne EPT, WPT és stb verseny minden évben, akkor a szállodák is jobban ki lennének használva, főleg a magasan kvalifikált szállók, mert a játékosok a szép nagy szállókat szeretik. Biztosan nem ártana a turizmusnak és a szállodai foglaltságnak sem, ha rendszeres, nagy, több száz fős tornák kerülnének megrendezésre.

Nagyjából 1000 munkahelyet teremtene országszerte a normális, jól működő legalizálás, mert az osztók, teremfőnökök és felszolgálók, valamint a takarító személyzet stb… elég sok ember lenne, ami szintén bevétel az államnak és még jobb, hogy ezek az alkalmazottak szintén itthon költik el nagyrészt a megszerzett pénzüket, ami szintén jó lenne.

Összegezve

A lényeg, hogy ez a törvény nem fog működni. Bevezetik, lehet, és a termek szépen a feketegazdaságba távoznak, működni azok is fognak, maximum lesz, amelyik átmegy Szlovákiába, ahol jó a törvény, és megint oda megy a pénz hozzájuk, ahelyett, hogy itt maradna, csak azért, mert magán érdekek azt kívánják, hogy ne legyen pókerterem Magyarországon. Szeretünk széllel szemben pisilni és az a vélemény tartja magát (ja a Parlamentben igen kevesen értenek a pókerhez, de szavaznak róla anélkül, hogy meghallgatnák azokat, akik értenek hozzá), hogy majd a játékosok mennek a kaszinóba, de nem oda fognak menni, hanem az online asztalokhoz, amelyek után senki nem adózik, még a játékos sem, és így két vesztese lesz ennek az egésznek. A Magyar Állam és az ebben élő magyar pókeres, aki így duplán veszít.


Címkék: törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr661630204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.12.29. 14:00:01

"akkor az osztókat fel kell vegye, be kell jelentse"

eddig ez hogy ment? feketén? te azt mondod, hogy ez így van rendjén? vagy mi a te javaslatod? nagyon vártam a második részt, de valójában ott is csak játékgépezel, meg betegekről írsz. hol a javaslat egy rendes szabályozásra? te mennyi asztalt engedélyeznél? hogyan lehetne az osztót fizetni? mennyi nyeresége legyen egy teremnek? mennyi legyen az adó? ha a szlovák törvny jó, abban mi van?

ez tényleg csak méreg kiadása, engem, aki nem pókerezik, semmiről nem tájékoztat, nem informál, nem igazít el. ebből legfeljebb döntetlenre tudnám adni, ha nem bukkana elő, hogy jelenleg teljesen feketén, adózatlanul megy az egész. ebből én jelenleg egy fillért adót se látok, leszarom, ha Szlovákiába mész, nekem attól se jobb, se rosszabb nem lesz.

Yeeger 2009.12.29. 15:00:29

Hát én se látok érveket és ellenérveket, amik meggyőznének.
Azt, hogy az összes alkalmazottat fel kell venni, szerintem is alap. Persze úgyis szürkében lesznek, ez se nagy újdonság. (kis része bejelentve meg a nagyobb boríték)
Van egy szerencse/játék piac, aminek jó ez a törvény, különben nem fogadták volna el. Ha megtudom, hogy kinek és miért jó, és ez miért nem jó a pókereseknek, akkor már többet tudok.

Ouaid (törölt) 2009.12.29. 15:35:17

Az egész posztnak egyetlen értelmes állítása van: hogy a jó osztó luxus, és a törvény szabta keretből nem telik rá. Az összes többi álszent magyarázgatás.

emzperx 2009.12.29. 15:55:13

Nos, a derék politikusok pont azért akarják ellehetetleníteni a pókert, mert az a pénz nem az ő és spanjaik félkarú banditáiba kerül, lásd pl. Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő és a Deák utcai óvoda esetét Szegeden.

widia 2009.12.29. 16:44:59

A pókertörvény korlátozásaival én sem értek egyet (asztal és nevezési díj maximalizálás), de végre már, hogy lehet legálisan pókertermet-klubbot üzemeltetni, csak úgy egyszerűen.

Ugyanis eddig vagy kaszinó kellett hozzá, vagy sportegyesület. Kaszinóval az a baj, hogy kell pár milliárd a megnyitáshoz, a sportegyesülettel meg az a baj, hogy összesen 10 ember alapíthat ilyet.

Nincs az a leleményes vállalkozó, aki ebbe belemenne! Ezért hiszik azt még mindig az emberek, hogy a póker egyenlő a félkarú rablóval, mert nincs kultúrája, ugyanis ilyen körülmények között egyszerűen kizárt, hogy elterjedjen (zugasztolokon esetleg, de az megint csak a félkarú rabló feelinget erősíti).

Jelenleg az van, hogy bárki nyithat pókertermet - májustól -, minimum 10, maximum 20 asztallal, stb.

De májusig még sok víz fog lefolyni a Dunán, az utóbbi években csak engem öt olyan törvénymódosítás érintett, amit később visszavontak, illetve enyhítettek rajta...

Nem kell még temetni :)

dzsedi 2009.12.29. 17:11:04

az állam magával baszik ki már megint, köszönjük meg kedves mszp-s képviselőknek hogy ebből a törvényből sem lesz egy forint adóbevétele sem a költségvetésnek. az ilyen vállkozásokat nem így kellene adóztatni. és főleg nem kellene korlátozni az asztalszámot. legnormálisabb megoldás az lett volna hogy asztalonként átalányadót kellene fizetni, évente 300-400ezer forint adó fixen asztalonként az államnak lenne bevétele, a klubok vígan ellennének és senki sem ugatna. nem kellene korlátozni továbbá a beülők nagyságát ha valakinek van rá gusztusa, hagy ülhessen már be félmillás versenyre is. az hogy meg az osztókat bejelentés nélkül foglalkoztatják, hát kit nem ebben az országban(a közalkalmazottakon kívül) nem szívesen fizetek adót amíg ilyen hülyék hoznak törvényt, mennyen a münkaügy azt basztassa őket, mint az építőipart, majd rászoknak hogy bejelentsék őket. ettől a törvénytől nem lesz több vendég a kaszinókban mivel nem egy a klubbok és a kaszinók célközönsége, nem láttam még pesti kaszinóban három ezer forintos versenyt, pedig sokan járnak ilyen olcsó versenyekre mert kiválló szórakozás.

Shyllard 2009.12.30. 00:35:20

Hát nemtom engem ez nemérint annyira, mert én csak haverokkal szoktam nyomni a pókert és minimum téttel :)
Viszont sztem is hülyeség ez az egész törvény,sokkal jobban járna az államis és mindenki, ha nem lenne...

MORiARTY · http://hu.pokernews.com 2009.12.31. 11:04:11

@is: Én nem megyek sehovásem. A poszt lényege az volt, hogy felhívjam a figyelmet, hogy megint van egy rossz törvény. A válaszokat, vagy az esetleges válaszokat, amelyekről én úgy gondolom, hogy jobb lenne, természetesen meg fogom írni és majd utalok abban a bejegyzésben erre a bejegyzésre.

MORiARTY · http://hu.pokernews.com 2009.12.31. 11:05:56

@widia: Bocs, de MAXIMUM 10 MINIMUM 5! Az egyik probléma pont ez, hogy ha MAXIMUM 20 lenne, nem lenne rossz! Ez benne van a bejegyzésben pl.

MORiARTY · http://hu.pokernews.com 2009.12.31. 11:10:16

@is: Bocsáss meg, de informált sok dologról, maximum nem kaptál mindenre választ. Ha olyan bejegyzést írnék, ami mindenre választ ad (tudom, hihetetlenül hangzik, de tudnék ilyet), akkor olyan hosszú lett volna, hogy SENKI nem olvassa el.

Még nem is írtam második részt. Csak egy bejegyzés volt, ez itt, de lesz második és ott majd leírom, azokat a válaszokat, amiket vársz esetleg.

A lényeg az volt (ami igenis benne van abejegyzésben), hogy miért rossz a törvény. A törvény szövegt nem másoltam be, mert felesleges, mindent leírtam, ami rossz benne és azt is, hogy miért.

Válaszokat is írtam, hogy miért lenne jó több szempontból is, ha ez nem így lenne.

Írok második részt az új évben, kérlek, azt is olvasd el és akkor beszéljünk majd itt.

Pokerhirek · http://www.pokerhirek.com 2010.01.01. 14:35:02

Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok. De szerintem ez a törvény teljesen jó!

Miért ne kéne adózniuk a pókertermeknek? Akkor a pékeknek miért kell?

Alapvetően 40% adót kell fizetniük, ezért a játékosok legális nyereményt kapnak, és nem kell befizetniük az szja-t. Ez nekem elég korrektnek hangzik. Persze biztos könnyebb lenne 30%-al.

Az EPT, WPT sosem fog egy olyan késdobálóba menni mint pl a Miami és társai. (Nem véletlenül nincs a bécsben EPT, az elején próbálkoztak a CCC-vel, de az az EPT szervezői szerint csak egy pub, ugyanez volt a probléma évek óta Dortmunddal, ezért választották idén Berlint.)
A kaszinók továbbra is BÁRMILYEN versenyt tudnak rendezni.

Az ilyen zughelyeken rengeteg csalás történik. Ezért a maximum beülőt is jó ötletnek tartom. 50 ezer forint versenyre, és 100 ezer forint cash-re egy átlagos játékosnak elég.

Az egyetlen gond, az asztalok számának megkötése.

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.01.03. 16:43:17

A Pókerakadémián van egy podcast a témában. Az ott elhangzó javaslat (külföldi példa) sztem működhetne.

FOXMULDER 2010.02.04. 16:41:44

@Pokerhirek: fujj, de jó, hogy csak most egy hónappal a bejegyzés írása után tévedtem erre, és véletlen olvastam pókerhírek észveszejtő hozzászólását.
tetszik a törvény ugye, talán majd egyszer te is fogsz tudni a sorok között olvasni.
Annyira okos vagy, hogy az fergeteges!
Adóznak a pékek, és adózik a pókerterem is nemsokára, sajnos az állam úgy alakította ki a törvényt, hogy adózás és alkalmazottak kifizetése után semmi ne maradjon, és így meg se érje pókert szervezni.
Tényleg, és szerinted a pékeknek általában kell 25 millió forintos törzstőkével céget alapítani?
És a pékeknek mikor szabályozta be az állam, hogy csak búrkiflit csinálhat, meg sós perecet.
Hiába van a legnagyobb kereslet a sajtos perecre, a szegény péknek megtiltja az állam az árulását, és csak pár jól menő pék árulhatja. És hiába vinnének el 5000aprópogácsát egyszerre, ha az állam csak 1000pogácsát engedne meg eladni.
Viszont a csodálatos menő pékek eladhatnának 29500 pogácsát...
Te okos pókerhír szüljél sünt!!!!

szj90 2010.05.03. 01:36:51

Teljes mértékben egyetértek foxmulder-rel. A megszavazott pókertörvény kisebb részben szól a termek legalizációjáról, sokkal inkább az ellehetetlenítésüket képviseli.
Az említett 25 milliós törzstökét ráadásul 15 évre kell letétbe helyezni, nem képez forgótőkét (vagyis csak be van fizetve és nem nyúlhatsz hozzá), továbbá nem is enged tulajdonos váltást.
Ezen felül még +5 millió (kb.) a számukra előírt kamera rendszer kiépitése.
A legalizációval teljesen egyet értek, de ezt lehetett volna úgy csinálni hogy a vidéki kisebb clubok is életben tudjanak maradni.
Én személy szerint a törvény miatt 12 munkanélkülit termeltem az államnak május elseje alkalmából, mert bekellet zárnom a klubot. Ráadásul én három gyermeket nevelek amiket pillanatnyilag még nem tudom hogy miből fogom eltartani.
De örülök hogy a törvényt helyesnek tartjátok, minden bizonnyal szakmai zsenik vagytok.

magyarpoker · http://www.chocolatepoker.hu/ 2012.05.29. 10:04:58

Tudna valaki segíteni abban, hogy milyen hatással lesz az új Magyar póker törvény jogilag a Magyar póker játékosokra?
süti beállítások módosítása