Omaha

 2009.10.26. 20:57 MORiARTY

Úgy gondoltam, hogy ahhoz, hogy mégis néha említést tehessek a bejegyzésekben más pókerjátékokról is, érdemes azokat ismertetni kicsit, mert különben egy szót sem fog azé érteni, aki esetleg nem tudja, mi is az az Omaha vagy Seven ard Stud. Először az Omaha jön, aztán majd néha-néha a többire is rátérek majd.

Az Omaha a Texas Hold'em szabályok alapjaira épített, kicsit bonyolultabb, de mégis egyszerűbb pókerjáték. No limit változata is ismert, de a játék szabályaiból adódóan általában limit vagy pot limit változatait játsszák élőben és online is.

Osztáskor minden egyes játékos négy lapot kap. A leosztott lapok ebben az játékban is csak ahhoz a játékoshoz tartoznak, aki azokat megkapta, azaz zártak. Az asztalra ugyanúgy öt közös, felfelé fordított lapot osztanak, mint a Hold'em-ben. Saját zárt lapjai közül kettőt, míg az öt közös lapból hármat kiválasztva minden játékos összeállítja a számára lehető legsikeresebb ötlapos pókerkezet.

Az Omahában is az osztógomb jelzi, melyik játékos az aktuális játék névleges osztója. A játék kezdete előtt az óramutató járásával egyező irányban közvetlenül az osztó mellett ülő játékos teszi be a „kisvakot”. Az óramutató járásával egyező irányban közvetlenül a kisvak mellett ülő játékos teszi be a „nagyvakot”.

A következő lépésben a játékosok mindegyike megkapja a maga négy-négy zárt lapját. A licitálás az óramutató járásával egyező irányban közvetlenül a nagyvak mellett lévő játékostól kezdve tovább folyik az asztal körül.

A licitálás után lapjával felfelé fordítva az asztalra osztják a flopot. A flop nem más, mint a valamennyi aktív játékos számára elérhető első három közös lap. A játékot az óramutató járásával egyező irányban közvetlenül az osztó mellett lévő első aktív játékos kezdi meg. A flopkör licitjének befejezése után felfelé fordítva az asztalra osztják a negyedik lapot (a turn, más néven negyedik utca). A licitet ismét az óramutató járásával egyező irányban közvetlenül az osztó mellett lévő első játékos kezdi meg. A turn licitjének befejezése után felfelé fordítva az asztalra osztják az ötödik utcát (vagyis a rivert). A licitálást az óramutató járásával egyező irányban közvetlenül az osztó mellett lévő játékos kezdi meg.

Amennyiben az utolsó licitkör befejezése után egynél több játékos marad játékban, úgy az utolsó licitáló, illetve emelő mutatja meg lapjait. Amennyiben az utolsó körben senki sem licitált, úgy az óramutató járásával egyező irányban közvetlenül az osztó mellett lévő játékos fedi föl lapjait. A nyertes a legmagasabb kezet birtokló játékos.

FONTOS! Az Omahában a saját négy zárt lapjából minden játékosnak pontosan kettő, míg az asztal közös lapjaiból három felhasználásával kell a lehető legjobb pókerkezet összeállítania. Nem lehetséges az, hogy a kézből csak egy lapot használsz fel. Ettől bonyolultabb játék az Omaha, mint a Hold'em, ahol ez lehetséges.

Amennyiben a legmagasabb kézzel egynél több játékos is rendelkezik, úgy a kassza egyenlő arányban oszlik meg közöttük. A kassza kifizetése után meg lehet kezdeni a következő kört. Az osztógomb ekkor az óramutató járásával egyező irány szerinti következő játékoshoz kerül.

 

Foris Attila, Magyarország egyik legjobb Omaha játékosa

Példa:
A kezedbe kapod a [as] [kc] [8d] [9d] lapokat. Az asztalra a [4s] [6s] [8s] [js] [3d] érkezik és ha hold'em -et játszanál, akkor most a legmagasabb színnel valószínűleg nyerő lennél, de NINCS színed. Mert a kezedből KÉT lapot fel KELL használnod és így a legjobb esetben is csak [as] [kc] [6s] [8s] [js] öt lapot tudod összerakni, amivel ász magas kezed lett és ezt nagyjából akármi verheti.


 

Címkék: szabályok omaha tananyag

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr321477322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fak 2010.01.26. 09:54:00

Bár régi a poszt de most mégis. Sztem a legjobb esetben A,K,J,8,8, ami sztem egy 8-as pár, persze még ezt is bőven lehet verni az adott közös lapok mellett. A hozzászólás meg csak azért mert a többi játékot (Deuce to Seven Lowball (Single Draw), Razz és egyebek) nem ismerem, de ha így van leírva lehet, h nem is fogom tudni megtanulni.
süti beállítások módosítása