Időzóna mizéria

 2009.10.22. 08:00 MORiARTY

Az indexen elindult egy TimeZoneJump 2009 nevű "projekt". Ez azt kérdezi, hogy ki szeretne inkább egy ótával keletebbra "lakni". Vagyis hogy ha az óraátálítás okán inkább nem is állítanánk vissza az rákat, hanem maradna minden úgy, ahogy van, viszont nyáron majd egy órával előre állítanánk a mutatókat. Ezzel elérhetnénk, hogy Románia, Ukrajna és Izrael időzónájába kerüljünk, ami azt is jelentené, hogy télen később sötétedne és természetesen később is kelne fel a nap. (Itt szólok, hogy ez is hosszúra sikerült!)

Ennek előnyeit most nem ecsetelem, nem ez a lényeg hanem az, hogy az óraátállításnak és az időzónáknak szerepük van az online pókerben is. Az internet ugyanis nem nézi a határokat (hiszen épp exz a lényege és előnye), így az időzónákat sem figyeli és így egy interneten működő online terem is egy időzónában működik. Ha egy ilyen teremben kiírnak egy versenyt este 8 órára, akkor az minden egyes időzóna átlépése után egy órával korábban vagy később kell leülni a gép elé játszani.

Egy időzóna a földfelszínnek az a területe, amelynek időmérő eszközei azonos időt mutatnak (Wikipédia). Ez a fogalom és az ezt megvalósító képzeletbeli vonalak rendszere nem mindig létezett. Régen minden nép a nappal kelt és nyugodott, ami valljuk be, sokkal egyszerűbb dolognak hangzik mint a mostani, óraátállítási mizéria. Igaz, ennek a régi módszernek is vannak hátrányai, de azokat most szintén nem fejteném ki, mindenki saját fantáziájára bízom.

Az időzónákra végül azért lett szükség, mert az emberek elkezdtek vándorolni és egyszer csak kiderült, hogy ha sokat megyünk keletre vagy nyugatra, akkor - azon kívül, hogy nem esünk le a föld szélén - egyszer csak reggel megy le a nap és este jön fel. Természetesen csak a saját szemszögünkből.

Ezt a problémát kellett megoldani valahogyan, amikor már tényleg elég gyorsan tudott az ember közlekedni (lásd a 80 nap alatt a föld körül című Verne regényt, amelyben Phileas Fogg valójában azért nyer, mert keletre ment teljes 360 fokot és ez alatt nyert egy teljes napot). A megoldás az lett, hogy a hosszúsági körök mentén változik az órák állása. Ez persze nem lett ilyen egyszerű, megint beleszólt a politika. Egy országban ugyanis nem túl jó dolog, ha többféle időt mérnek, hiszen a párt vezetője este nyolckor szólal fel az nem lehetséges, hogy valaki lemarad, mert náluk épp akkor már kilenc van. Ezért az időzónák végül így alakultak nem egyenes vonalak, hanem politikai határok mentén.

Természetesen az időzónák kitalálásakor az internet még sehol nem volt, ezért arra nem is gondolhattak annak kiagyalói, hogy pókerezéskor egy 20:00 EST zonában megrendezett verseny itt nálunk 6 órával később indul el. De az óraátállítás még tovább bonyolítja a dolgokat, mert amikor nyáron átállítjuk egy órával előre az óramutatókat, ezt nem mindenki csinálja utánunk. Érdekes módon a pókertermek igazodnak ehhez és ők is átállítják az órákat, vagyis átállításkor pecekre vagy órákra az eltérés ugyan esetleg látható, de később beáll a rendszer a megszokott kerékvágásba és minden megy tovább, ahogy megszoktuk.

Az Easterm Standard Time röviden EST (még rövidebben ET) az az időzóna, amelyet az Egyesült Államokban használnak, ami azért is fontos, mert az online póker termek legtöbbje amerikai fejlesztésű és legtöbb játékosuk is még az Egyesült Államokból kapcsolódik a szerverekhez.

Vannak viszont olyan termek, ahol a Central European Time (CET) és olyanok is, melyek a Greenwich Main Time (GMT) zónaidejét használják (ez utóbbi már elavult megjelölés, ma már az egyezményes koordinált világidő vagy röviden koordinált világidő az Universal Time Coordinated vagy UTC) a használatos, amely a London melletti Greenwichi Királyi Csillagvizsgálón áthaladó 0 kör ideje.

Magyarország az UTC+1 (GMT+1) időzónát használja (az egész ország, mert kelet-nyugati kiterjedése nem olyan nagy, hogy több zóna legyen), amely azt jelenti, hogy a 0 körhöz képest 1 órát kell előre állítani az óráinkat, ha mondjuk Londonból hazajövünk. Mivel az Egyesült Államok a mínusz ötös időzónában van, ezért aki Londonban él 5 órával későbbi időt lát, míg mi itthon 6 órával járunk előrébb az amerikaiaknál. Ez a szombati óraátállítás után egy kis időre megváltozhat -1 órával, de szerencsére az online termek igazodnak a téli nyári időszámításhoz.

Megoldás
A megoldás egyszerű, mint Kolumbusz tojása. Amikor egy verseny hirdetését meglátod, nézd meg az adott teremben, hogy az mikor is indul a terem ideje szerint. Nézz rá az órádra, hasonlítsd össze a két időpontot és ennek megfelelően állíts be valamilyen figyelmeztetést a gépeden a kalendáriumban (ha nincs, látogass el a calendar.google.com oldalra).

Termek és időzónák

PokerStars: Central European Time CET időzónát használ, amennyiben ezt állítod be. Ugyanis a Beállítás (Options) / Időzóna beállítás (Time Zone Settings) menüpontban mindenféle időzónát választhatsz. Mi a CET -et ajánljuk, mert akkor a saját órád szerint láthatod az eseményeket és a kiírások szerint (például GMT esetén csak + 1 órát) kell hozzáadnod vagy elvenned az időpontokból órákat.

FullTilt Poker: Eastern Time Zone (EST). Ezt sajnos ebben a szoftverben nem lehet átállítani. Mindig az amerikai időt mutatja. Ehhez minden esetben adj hozzá 6 órát és megkapod a hazai időt.

Ongame hálózat: Például a Tower Poker, Best Poker és a Bwin szintén CET szerint mutatja az időt, átállítani nem lehet. Lásd fentebb.

iPoker hálózat: például a Wiliam Hill és a Titan Poker GMT szerint mutatja az időt és sajnos állítani nem lehet, tehát minden esetben 1 órát hozzá kell adni a kiíráshoz, hogy te is akkor ülj le játszani, amikor a többiek.

A cikk megírásában sokat segített a Wikipédia, ezért akit jobban érdekel a téma, itt még olvashat pár érdekességet. Nagyon sok segítséget kaptam a sarki gyógyszertáras nénitől is, aki különböző nyugtatókat adott nekem, hogy ne menjek a falnak, miközben írtam ezt a cikket. :) Ja és mindenképp meg kell jegyezzem, hogy az eredeti cikk a PokerNews-on is megjelent (de azt is én írtam).


 

Címkék: érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr181466125

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.22. 09:23:23

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tóbiás · http://poorn.hu 2009.10.22. 10:30:21

vasárnap hajnali 3-kor és nem szombaton. :)

MORiARTY · http://hu.pokernews.com 2009.10.22. 18:17:34

Igen, igazad van, DE!
Nem hiszem, hogy te például vagy bárki, aki amúgy nem éjszakás, felkel hajnali háromkor, hogy átállítsa az órát kettőre. :)

Azt sem hiszem, hogy másnap álítod át, mert bár sokszor megtörtént velem is ez, de elég gáz volt, hogy ha mondjuk vasárnap elmentem valahová és egy órával hamarabb érkeztem és nem tudtam, hogy mi van. Mivel valószínűsítettem, hogy ugyis mindenki szombaton állít át, ezért írtam szombatot.

Na és még azért is, mert valójában szombat éjjel állítjuk az órát, akkor is, ha az valójában naptár szerint vasárnap hajnalban van...

De tényleg igazad van amúgy, viszont nem írom át, mert jó az így :)

Köszönöm
süti beállítások módosítása