A karkötő! Ezt akarja mindenki! Mármint azok, akik pókereznek és ezt komolyan is gondolják. Elég nehéz elképzelni, hogy jó néhány profi (főként azért azok, akiknek egy vagy több ilyen ékszere van már) nem így gondolkodik. Persze vannak, akik sokkal nagyobb becsben tartják, mint a többiek, de néhányan elcserélték, kölcsönadták, vagy eladták.

A World Series of Poker 1970-ben indult útjára, de ez még nem volt igazi verseny. Legalábbis ami a végét illeti. Itt ugyanis a játékosok csak megbeszélték ki a győztes. Ennek megfelelően karkötő sem volt, "csak" pénzdíj nameg az akkori "győztes", Johnny Moss egy ezüst kupát is kapott. A karkötőt csak 1976-ban vezették be, mint trófeát és ahogy az azóta kialakult hírneve mutatja, ez igen jó döntés volt. Azóta is másolják sok versenyen a karkötős hagyományt. Ez amolyan "pókeres dolog" lett.

1990-ben aztán már 14 különböző karkötő került kiosztásra, tíz év múlva 24, 2009-ben pedig már 57 talált gazdára (a WSOP Europe 4 karkötője nélkül). Először csak 500 dollár volt a tárgyi értéke, de később már annyi ékkövet pakoltak bele, hogy mára már az ezer dollárt is jóval meghaladja az ára. Már ha csak a gyakorlati és nem az eszmei értékét nézzük.

A sokat jelentő ékszer elkészítését is több cég végezte az évek során. Aztán a Harrah’s átvette a WSOP szervezését és ezzel a karkötők készítésének nemes feladatát is nekik kellett megoldaniuk. A karkötők készítésének megbízását egy memphisi cég kapta. 2006-ban aztán a karkötő mellé a Corum cég egy karórát is adott a győztesnek és később már a karkötőt is ők szállították.

A Corum 2007-ben már négyfajta karkötőt gyártott. A szokásos verzión ötvenhárom kő ragyogott, és ötvenhárom torna győztese kapta. A női viadal, az 50 ezer dolláros H.O.R.S.E. verseny és a főverseny első helyezettje azonban egyedi kialakítású ékszert kapott sikeréért. A versennyel együtt persze a karkötő is fejlődött. 2008-ban már Peter Eastgate a főverseny megnyeréséért egy 291 gyémánttal ékesített, 168 grammos, 2,81 karátos aranyból és fehér aranyból készült ékszert kapott.

Attól függetlenül, hogy ilyen sokat ér maga a karkötő és eszmei értéke is elég nagy, az elején mégsem fogadta mindenki egyenlő lelkesedéssel. Doyle Brunson például első két WSOP-sikere után át sem vette, Freddy Deeb pedig - bár átvette -, nem sokra tartotta azt.

Voltak azért olyanok is, akik épp ellenkezőleg, egyenesen rajongtak a kapott karkötőért. 2005-ben például a női versenyt egy bizonyos Jennyfer Tilly nyerte és a karkötő átvétele után kijelentette, hogy a karkötő fontosabb elismerés számára, mint egy Oscar-díj. A történethez hozzá tartozik, hogy Tilly kisasszonyt már jelölték Oscar díjra korábban.

A WSOP ügyvezetője, Jeffrey Pollack szerint a karperec éppen olyan nagy megbecsülést vált ki pókeres körökben, mint a Stanley-kupa a jégkorongban, vagy a Vince Lombardi-trófea az amerikai fociban.

A WSOP győzelmek szerinti ranglista holtversenyben második helyén álló Johhny Chan mind a 10 karkötőjét széfben őrzi és nagy becsben tartja őket. Chan szerint ezek akár egy millió dollárt is érhetnek ma már. Phil Hellmuth azonban, aki vezeti a tabellát karkötők tekintetében (11 van neki), csak egyet tartott meg közülük, a többit elajándékozta barátainak.

Egyzer állítólag az ötszörös győztes Ted Forrest és a háromszoros bajnok Hamid Dastmalchi a Mirage kaszinóban játszott négy napon át megállás nélkül. Dastmalchi szóbahozta a karkötőt, amely szerinte jóval többre van értékelve, mint amennyit ér, vagyis nem ötezer dollárt, hanem mindössze ezerötszázat. Ted Forrest ekkor át is tolt Dastmalchi elé egy kupac zsetont és - megint csak állítólag - ő oda is adta érte 1992-ben nyert karkötőjét.

Két alkalommal versenyen kívül is adtak aranykarkötőt, 1980-ban H.D. „Oklahoma Johny” Hale kapott egyet, valamint egy évvel később David „Chip” Reese is, egy másikat, amolyan életmű díjként.

2006 óta a WSOP Európába is ellátogat minden évben, ezért már nem csak Amerikában osztanak karkötőt, hanem Londonban is. Az első, nem Las Vegasban elnyert karkötő Thomas Bihl nevéhez fűződik, aki az első alkalommal megrendezett World Series of Poker Europe 2500 fontos H.O.R.S.E. versenyét nyerte 2007-ben.

A 2009-es év pedig a magyar pókeres társadalomnak is meghozta a rég várt dicsőséget. Traply "Bélabácsi" Péter ugyanis megnyerte az egyik versenyt és persze kapott egyet a karkötők közül, amelyet aztán ünnepélyes keretek között mutatott be a magyar közönségnek, aztán valószínűleg jól elrejtette, nehogy baja essék.

Ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy mára már a karkötő a legáhítottabb trófeák egyike lett a világon és aki megszerzi, nagy becsben tartja és ehhez "mindössze" harminc egynéhány év kellett.

forrás: Wikipédia


 

Címkék: karkötő doyle brunson

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr851515983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása