Rounders, És megint dühbe jövünk és Maverick. Ki volt vajon ZsugaBubus, vagy Charlie Firpo, Melyik kaja a jobb, a hagymás bab vagy a krumplis hal? A vadnyugaton hogy indult el egy nagy pókerparti, amelynek a végén aztán meglepetés várta a játékosokat? Hogyan kell megbabonázni a kártyát, hogy az a lap jöjjön, amire szükségünk van? És végül, de nem utolsó sorban milyen alakítást nyújtott és miért egyáltalán Johnny Chan (tízszeres WSOP karkötős) a filmvásznon?

A póker is, mint minden népszerű sport, amelyet tömegek játssznaak megihlette Hollywood-ot számos pókerről és szerencsejátékról szóló film készült, amelyek között vannak olyanok, amiket látnia kell annak, aki pókerezik. Hogy miért? Mert az asztal mellett sokszor hallhat idézeteket, vagy történeteket ezekről a filmekről és a beszélgetéshez csatlakozni csak akkor lehet, ha tudja az ember, hogy mi micsoda.

Teddy KGB és Mike az egyik összecsapás alkalmával
a Pókerarcok (Rounders) című filmben

Pókerarcok (Rounders)

Talán a legfontosabb mind közül. Ez nem vígjáték, mint az ez után következő két film, hanem egy dráma, amiben Matt Damon (Mike McDermott) egy olyan fiatalt alakít, aki nem találja még helyét a világban, de a póker az, amiben igazán jó. Ez azonban nagy bajokba sodorja, amikor az alvilág pókeres császárával Teddy-vel (John Malkovich) csap össze. Ebben a filmben hangzik el az a híres mondat, hogy "Ha ez szerencsejáték lenne, akkor hogy lehet az, hogy mindig ugyanazok ülnek a döntő asztaloknál?". A film egyik kulcs szereplője Lester Murphy is ( akit Edward Norton alakít), aki a jó oldalon áll ugyan, de mégis ő az egyik rossz fiú. Ő viszi bele ugyanis Mike-ot a "nagy bulikba", amelyekből aztán néha csak hajszál hijján tudnak megmenekülni. A film egyik érdekessége, hogy még nem volt kialakult nyelvezete a Texas Hold'em játéknak, sőt még a neve sem volt bevezetve a köztudatba és így a filmben nem a ma ismert Limit nélküli Hold'em elnevezést, hanem az azóta mát igen humorosan hangzó "Texas-i nincs fölső határ" nevet használták.
A film egyik legnagyobb érdekessége, hogy feltűnik benne Johnny Chan is, aki már 1994-ben is világklasszis pókeres volt és aki csak azért vállalta el - egy pár snitt erejéig - a szerepet, mert kislánya megkérte rá, ugyanis Matt Damon is ismert filmsztár volt és ő rajongott érte.

És megint dühbe jövünk

Ezt a filmet már unalomig ismételték majdnem az összes, Magyarországon fogható tévé csatornán. Minden ünnepen leadnak vagy fél tucatnyi Bud Spencer-Terrence Hill filmet, ami elég sok, ha azt nézzük, hogy a párosnak mindössze jó, ha két tucatnyi filmje van összesen. Az "...és megint dühbe jövünk!" című azonban (eredeti címe: Pari e Dispari) az, amelyben Charlie Firpo és Johnny Firpo együtt próbálják megállítani a szerencsejátékos maffiózó Parapolist, igaz, erről Charlie (a nagydarab pofozógép és volt szerencsejátékos) a film leg végéig nem is szerez tudomást, csak sodródik az árral. Ebben a filmben hangoznak el olyan mondatok, amelyeket sokszor lehet hallani a pókerasztalok mellett. Például: "A játék nem játék", "Nem bírom a humorizálást a pókerasztalnál". Néhány olyan mondatot is ebben a filmben hallhatunk, amelyet máskor máshol hallhatunk: "Zsugabubus" (aki a Terence Hill alakította Johnny), "Bunkó vagy Bugsy", "Mi az hagymás bab? Nem, Krumplis hal!". Szóval szerintem, aki az élő pókert is komolyan gondolja, mindenképp nézze meg ezt a filmet, akkor is, ha amúgy ez az unalomig ismert páros nem az esete.

Maverick

Magyarországon sem az első pókerről szóló film volt ez, de mégis ez az egyik legismertebb. Pókerklubot is neveztek el a főhősről, akit Mel Gibson alakított az 1994-es filmben. A Charme-os pókerjátékos a vadnyugaton rendezett 25 000 dolláros versenyre szeretne benevezni, de akkoriban ennyi pénzt összeszedni nem volt könnyű meló (na jó, ma sem az). Végül azért sikerül, de addig rengeteg humoros kalandban lesz része neki és a Jodie Foster alakította hősnőnek. Nem árulom el a végét, de mivel vígjáték, el lehet képzelni, hogy mi lesz az. A lényeg, hogy Mel Gibson játéka a póker hőskorát kicsit idealisztikusan ábrázolja, talán egyetlen szó sem hasonlít a valóságra, de a film jó szórakozást nyújt mindenkinek. Kötelező darab!

Mel Gibson, Jodie Foster és James Garner

Valószínű, hogy sokaknak nem mondtam túl sok újdonságot ezekkel a filmekkel, de épp most láttam az újságban, hogy már horror-vígjátékot is készítettek pókeres témában (Véres póker címmel) és erről eszembe jutott, hogy ennél azért jobbakat is készítettek már a világtörténelemben, bár bevallom ez utóbbit még nem láttam, de nem is tervezem.


 

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr591672226

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez Jodie Foster lába? 2010.01.29. 21:58:05

A celebvadászat közben találtam az alábbi filmrészletet. Jodie Fostert imádom, különösen a Bárányok hallgatnak óta. Kár hogy a saját neméhez vonzódik. A virgácsai is gyönyörűek. Celebekről harisnyás képet/videót találni azért nem egyszerű, mert valami ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibsi 2010.01.14. 17:04:29

John Malkovich zseniálisat alakít abban a piros, csíkos, komcsi melegítőben!

Ferragamo 2010.01.14. 18:05:58

Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!
Melyik nagyobb az ász vagy a király?
A tízes veszít, a dáma nyer!

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.14. 19:00:16

Végre egy falsorolás, amiben nincs ismeretlen számomra! Azért a cím az Indexen, hogy ki volt ZsugaBubus, elég magas labda :)

KenSentMe 2010.01.14. 19:58:11

Jah, nekem van egy kedvenc pókeres filmjelenetem..

a The Sting c. filmben.. tudjátok, az a Paul Newmann meg Robert Redford.. abban is van egy nagyon visszes pókerjátszma..

www.youtube.com/watch?v=7xjRJ4noK6I&feature=PlayList&p=3C13AD0859256384&playnext=1&playnext_from=PL&index=22

de csak azért jutott eszembe, mert Paul Newmann rajongó (tisztelő?) vagyok alapvetően.

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2010.01.14. 20:10:15

Természetesen kihagyhatatlan a témában Chow Yun-Fat a God of Gamblers-ben és Stephen Chow az All for the winner-ben. Johnny Chan pedig az egész friss Poker King-ben is feltűnik, mint Louis Koo mentora.
ja, lehet, hogy túl sok hongkongi filmet láttam... :D

d.j 2010.01.14. 20:53:07

Azért a felsorolosásból kihagyni a Szerencse Dolga (Lucky you) című filmet, elég gáz. Ebben a filmben szinte minden ma élő profi játékos feltünik egy percre, ée egyébként sem rossz film.

entomi 2010.01.14. 21:53:48

És megint dühbe jövünk:
A Görög mondja zsugabubusnak:
-"Hogy lehet sorod amikor négyet cseréltél????"

sunblind 2010.01.14. 22:46:46

a maverickben ötvenedszerre is hangosan röhögök, mikor Joseph meglátja az indiánnak maszkírozott Maverick-et, és megijed :D ... 'Nem szabadja lelőni puska! Mit nem szabadja, mondd neki, hogy fusson!'

MirmiX 2010.02.26. 17:32:30

Amugy a Pokerarcokban az elején amikor Mike kikap KGB-tol nagyob fullal furcsa nekem hogy egybol feláll KGB mintha nála lenne a nuts mikor Mike-nál simán lehetett volna két kilences és akkor ő veszít.
Bár lehet a süti ezt megmondta neki :)
süti beállítások módosítása