Razz

 2009.11.27. 09:44 MORiARTY

A Razz a Seven Card Stud egy ritkán játszott változata. A Razz egyszerű játék és könnyű játszani, azonban megtévesztő módon nehéz a mesterévé válni (még inkább, mint ahogy a póker más változatának). Egyes profi játékosok azért szeretik a Razz-t, mert ez a „gyűlölt játék” – eléggé feszültség teremtő játék.

Az Razz szabályai teljesen azonosak a Seven Card Stud során alkalmazottakkal, kivéve, hogy a Razz-ben az alacsony lapok játszanak. A sorok és a flössök nem számítanak, így a lehető legjobb kéz az A-2-3-4-5 és a Razz-ben öt licitkör van.

A Razz-t egy asztalon legalább kettő, de legfeljebb nyolc résztvevő játszhatja. A Razz játék kezdete előtt minden játékos megteszi a névleges összegű antét. Leosztáskor minden játékos két-két zárt, illetve egy-egy nyílt lapot kap. Ezt egy licitkör követi egy újabb kötelező téttel, a beszállóval (bring-in). A játék ezt követően az óramutató járásával megegyező irányban folytatódik, és a játékosoknak lehetősége van dobni, megadni vagy emelni. A fix limites játékokban a beszálló a két licit közül a kisebbikkel egyenlő, és minden további tét vagy emelés ezzel kell, hogy egyenlő legyen. Például egy 5/10-es játékban a beszálló és a licitálás az öt többszöröseiben történik. Az első két licitkör az alacsonyabb, míg az utolsó három licitkör a magasabb limitet használja.

Az első licitkör lezárása után minden, még játékban lévő játékos újabb képpel felfelé osztott lapot kap, és a legalacsonyabb értékű lapot birtokló lesz az első cselekvő. A lehető legalacsonyabb kéz az A-2, amit az A-3 követ, és így tovább. Az első cselekvő passzolhat vagy licitálhat, majd a játék az óramutató járása szerint folytatódik. Ezt a kört gyakran negyedik utcának hívják.

Egy újabb lapot osztanak ki képpel felfelé a még játékban lévő játékosoknak, amit egy, az előzővel megegyező licitkör követ - a legalacsonyabb értékű kéz első cselekvésével -, az egyetlen kivétel azonban, hogy a licitálás most már a magasabb limitet alkalmazza. Ezt a kört gyakran nevezik ötödik utcának.

Az utolsó képpel felfelé fordított lap leosztása után az előzővel azonos licitkör kezdődik. Ezt a kört gyakran nevezik hatodik utcának is.

Az utolsó lapot képpel lefelé osztják ki a még játékban lévő játékosoknak, és ezt követi az utolsó licitkör, aminek szabályai megegyeznek az előző két licitkör szabályaival. Amennyiben még játékban van az összes játékos, akkor nem lesz elég lap a pakliban, ezért az utolsó lap nyitottan is elhelyezhető az asztal közepén, ahelyett, hogy minden játékosnak külön leosztanának egyet-egyet. Ez hasonlóan közös lap lesz, mint amilyenek a Texas Hold'em-ben szerepelnek. Ezt a kört hetedik utcának nevezik.
Az utolsó licitkört követően a még játékban lévők megmutatják kezeiket, hogy eldöntsék, melyik a lehető legalacsonyabb ötlapos kéz. A legalacsonyabb kéz eldöntésének legkönnyebb módja az, ha a lapokat visszafelé olvassuk, mint egy számot. Ekkor a legalacsonyabb szám győz.
A 2 4 5 8 = 85,421
2 3 4 5 7 = 75,432
A fenti példában a második kéz alacsonyabb, mint az első. Abban az esetben, ha minden, még játékban lévő játékos keze tartalmaz párt, a legalacsonyabb pár nyer.
 

Címkék: szabályok tananyag

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr341519280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása