Sport vagy nem?

 2010.01.26. 02:08 MORiARTY

A Mellőzöttek című bejegyzésemben hangot adtam csalódottságomnak, hogy ha már sportról beszélünk, akkor miért nem az eredményeik alapján fényképezik a játékosokat és írnak róluk, hanem pofára megy vagy nem is tudom. Erre a bejegyzésemre jött egy hozzászólás, miszerint a póker nem sport, hanem szerencsejáték és jött egy olyan is, hogy a póker azért nem sport, mert nem az. Ahhoz, hogy egyáltalán nekikezdhessek ennek a sport nem sport témának, először valami definíció kell. A Wikipédia erre kiválóan megfelel.

Sport: A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben: célja a versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett. Ebből következik, hogy a gátfutás egy stadionban nézők ezrei előtt sportnak számít, míg egy patak átugrása kirándulás alatt egyszerűen csak a lábak szárazon tartására tett kísérlet. Sokféle sport létezik, amelyek mind jelentősen hatnak az emberek érdeklődésére, időbeosztására és pénztárcájára, akár sportolóként, akár nézőként élvezik.

Amennyiben ezt elfogadjuk definíciónak, akkor...

Vegyük sorra

Meghatározott célú mindennapos tevékenység: A pókernek az a célja, hogy mocskos sok pénzt nyerjünk. És az a legjobb, ha ezt minden nap tesszük, vagyis ez kipipálva

A mindennapoktól különböző környezetben: Egy pókerklub vagy kaszinó a legtöbbeknek nem mindennapi környezet, vagyis eltér attól, tehát kipipálva.

Célja a versenyzés, szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja: Igen, ezt nem kell bizonygatni, versenyeket játszanak és elég szórakoztató is, néha pedig bosszantó. Kipipálva.

A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét: Ez az első fontosabb kérdés. Akkor a póker céljának meghatározása után milyen jellegű játék vajon? Szellemi? Igen, szellemi, mert sokat kell gondolkodni. Fizikai? Igen, mert a több napos versenyek alatt az állóképességet igencsak próbára tehetjük. Szerintem mindkettő igaz, vagyis eléggé ki van pipálva.

Ezek után a definíció szerint sport. Nézzük más szempontok szerint.

Összehasonlítás

Ökölvívás: Néha itt is összeverekednek a felek. Van mikor illegális módon, csak úgy egymásnak esnek, de van, amikor teljesen legálisan, mint amikor Gus Hansen kiállt Theo Jörgensen ellen (Hansen vesztett amúgy). Hogy miért az ökölvívást választottam? Csak. Lehetett volna Thai box vagy cselgáncs, vagy ping pong is. Mindegy, ez jutott eszembe.

Sakk: A lépéseknek rengeteg kombinációja létezik. Nem hiszem, hogy létezik olyan ember, aki az összes kombinációt fejben tudja tartani, sőt biztos, hogy ilyen nincs, a pókerre ez hatványozottan igaz lehet, mert itt nem is egy emberrel kell számolni és a lapkombinációk száma - bár kiszámolható - rettentően nagy. Nem tudom a számokat, de az is tuti, hogy a sakknak több kombinációja van, de ettől ez még nemkizáró tényezője annak, hogy a póker is lehet szellemi sport.

Bridzs: NNa igen, sokan ehhez a sporthoz hasonlítják, vagy akarják hasonlítani a pókert, merthogy ez is kártyajáték meg az is. Sokan, akik nem tudják, hogy a bridzs hogy is működik, azt mondják, hogy ott is a szerencse dönti el, hogy kihez, milyen lapok kerülnek. Igen, ez így van a bridzs hétköznapi NEM SPORT változatában. A sport változatot azonban versenybridzsnek hívják, amelyhez a lapokat vonalkód szerint egy osztógép osztja ki a játék megkezdése előtt, ezért megoldható az, hogy minden játékos akár sok sok kör alatt ugyanazokat a lapokat kapja és TUDJA, hogy a többiek is ugyanazokat kapták. Így elérhető az, ami a pókerben nem, hogy az eredmény megmutatja, hogy ki a jobb, hiszen ha mindig ugyanazokkal a lapokkal játszunk és mindig egy valaki nyer, akkor nyilván ő jobban tud játszani (illetve ők, mert páros játék).

 

És itt a lényeg! A pókert nem előre leosztott lapokkal játsszák, hanem tényleg a szerencse határozza meg, mit kapunk. De ez a szerencsefaktor csak azt változtatja meg az egyenletben, hogy mikorra derül ki, hogy ki a jobb. A Bridzsben az előre eldöntött lapok alapján azt érhetjük el, hogy néhány parti alatt kiderül, ki a jobb. A pókerben ez sok ezer leosztást jelenthet, amelyet ráadásul nem is a saját, előre kiválasztott partnerünkkel játszunk - mint a bridzs esetében - hanem véletlenszerű ellenfelekkel. Ezek a különbségek csak annyit változtatnak szerintem, hogy kitolják azt az időt, ami alatt kiderülhet, hogy ki a jobb a pókerben.

 

Az egész szépséghibája az, hogy lehet, hogy annyira hosszúra nyúlik ez az idő, hogy belehalunk közben, de vannak olyan játékosok, akiknél ez hamarabb bekövetkezik, mert például 21 évesen megnyerik a legnagyobb versenyt, amit csak lehet (pl.: Peter Eastgate WSOP főverseny győztes). Itt is belép kicsit a szerencse, mert vannak olyanok, akiknek előbb jön be a nagy győzelem és vannak, akiknek később (és vannak, akiknek soha, pedig nagyon jó játékosok). Na mindezekért soha nem fogják eldönteni, hogy a póker sport-e vagy sem. Az azonban lehetséges, hogy egyszer üzleti szempontok szerint kimondják majd, hogy sport, de ez egy másik vita lesz majd valamikor.


 

Címkék: sport szerencse törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr71702674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ocb 2010.01.28. 10:28:11

Pár pókerezem... és habár tisztában vagyok vele, hogy minden sport, amit versenyszerűen lehet űzni, mégsem érzem, hogy sportolnék.
Sőt, én azok közé tartozom, akik szerint nagyon is szerencsejáték. Az, hogy lehet ésszel és ész-nélkül is játszani, ezen semmit sem változtat.

ocb 2010.01.28. 10:28:50

@ocb: Pár éve már pókerezem...

Kardi13 2010.01.28. 13:41:45

A póker rövid távon szerencse, hosszú távon stratégia. Előfordulhat, hogy van egy olyan sorozat, amikor az ember sorra kapja a rossz lapjait, de előbb-utóbb a rossz sorozat véget ér.

hererál · http://hulyeemberek.blog.hu/ 2010.02.01. 20:06:03

@Kardi13: ...meg a jó is :)

Szerintem az, amit ki akarnak vinni az olimpiára és világbajnoksággal bír, az sportnak nevezhető.
süti beállítások módosítása