Mi is az a Bad Beat? Definíciója szerint az a kéz, amely egy másik, esélytelen lappal szemben alul marad. Sok teremben (online is van ilyenre példa) fizetnek úgynevezett Bad Beat Jackpot-ot, amely arra hivatott, hogy ha valakit ilyen Bad Beat ér, akkor kapjon bánatpénzt. Ez persze nem arról szól, hogy ha valaki kikap két párral egy szettesedő lap ellen, akkor máris jól jár, hanem ha például egy nyolcas póker kikap egy másik póker vagy royal flush ellen, akkor a nyolcas pókert tartó játékos kap sok pénzt, sokszor sokkal többet, mint az a kassza, amelyet elveszített balszerencséje miatt.

De vajon mi valójában a Bad Beat?
Elméleti fejtegetés jön!

Szóval az NEM Bad Beat, ha valaki belimpel egy A8-al, és egy másik játékos is ezt teszi A2-vel, a flop azonban 2-2-A lesz és a turn, meg a river sem segít az első limpelőn. Ha matematikailag nézzük, akkor bad beat ez is, hiszen a rosszabb lap győzött, de valódi akcióra nem került sor így ez nem nevezhető annak. Leginkább az a bad beat, amikor az összes pénz bekerül középre és mutatás történik, de ez még akkor, amikor még nem minden lap jött le az asztalra. Vagyis flop előtt, floppon illetve turn-ön. A river utáni bad beat már nem az, mert akkor már minden lap ismert, csak az ellenfélé nem, viszont sok információ a rendelkezésünkre áll, az, hogy ellenfelünk emelt-e vagy sem, megadott-e vagy sem stb... Ki lehet következtetni, hogy mi az, ami nem lehet nála és mi az ami legvalószínűbben igen. Ha a következtetésünk nem helyes a river megérkezése után, akkor hibát követünk el, de ez nem egyenlő a bad beattel!

Vannak híres Bad Beat-ek, például a fent látható is egy ilyen, amely Jennifer Harmann-el esett meg a WSOP egyik versenyén. A videón látszik, hogy a pénz nem került be, mégis bad beatről beszélünk, sőt, többszörösről, mert először Harman a jobb két dámájával, aztán a flopnál ellenfele legyőzi (csak nem tud róla), aztán megint Harman lesz a jobb, mikro megérkezik a turn lap (csak erről az ellenfele nem tud ekkor), aztán a riveren már verhetetlen a csávó, csak erről meg Jennifer nem tud sajna, de nem is tudhatja, mert valószínű, hogy a színt hiszi el, de a Straight Flush nem volt túl valószínű (de ez most nem elemzés). Ebből a leosztásból az látszik, hogy lehet úgy is bad beatje valakinek, hogy nem tolja be a pénzét akkor, amikor ő az erősebb, eszerint úgy változtatok a definíción, hogy amennyiben nem kerül be minden pénz a kasszába, akkor az a bad beat, amikor az emelés és megadás történt, akkor az egyik fél erősebb volt, de aztán a következő lappal a másik legyőzte őt.

A bad beat két rossz tulajdonsággal bír. Az egyik nyilvánvaló. A szenvedő félnek a lehető legkevesebb öröme van benne, vagyis úgy is fogalmazhatok, hogy csak bosszúságot okoz. A másik rossz tulajdonsága, hogy ezt mindenki szereti mesélni, hallani viszont senki sem szereti. Érdekes paradoxon, mert ha senki nem szereti hallani, akkor miért meséli fűnek fának?

Szóval a bad beat a póker velejárója. A szükséges rossz, amely hosszútávon csak kicsit befolyásolja a bankrollunkat, de végül, ha jól játszunk, akkor végül mégis nyerő játékosok lehetünk, csak sok egeret veszünk közben vagy monitort, vagy mindkettőt.


 

Címkék: video elmélet bad beat

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1001678089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dex.ion 2010.01.17. 15:20:22

pokerstarson gyakran megesik. biztos teljesen tiszta a játék. súlyos tízezreket buktam már emiatt, szerencsére csak zsetonban, mert ott hülye lennék valódi pénzben játszani.

kaled 2010.01.17. 16:40:16

a Fulltiltről ne is beszéljünk... Bár eleve ott van a legkeményebb online pokeres mezőny, azért nem keveset kurvaanyáztam már a riverre kiegészülő flössök, fullok, sorok miatt.

Ezeket hosszútávon tényleg csak úgy lehet kibirni, ha a helyén kezeled. A laikusok mindig azt mondják, hogy a poker szerencsejáték, akik játszunk rendszeresen meg amúgyis tudjuk, hogy ez csak részben igaz.

A szerencse tényezőt jó játékkal minimálisra lehet redukálni, de teljesen soha nem zárható ki..

dex.ion 2010.01.17. 16:55:30

@kaled: persze, de valóban kurva idegesítő mikor te tudod, h mire hívsz, széttaktikázod az agyad, és napnál világosabb h az idióta raise-előnek lófasz sincs a kezében, aztán hopp, riveren meg ott a sora, te meg baszhatod a király drilledet, ami már a flopon megvolt.

kaled 2010.01.17. 17:24:14

@dex.ion: ez igy van, most is a munkhelyemen játszom és néha hangosan felkiáltva szidom a kurva anyját a sok halnak, meg mindennek ami éppen eszembe jut :D Ilyenkor persze a munkatársaim (leszámitva 2-3 poker buddy-t értetlenül néznek)

Nem azt vitatom, hogy gusztustalanok ezek a helyzetek, csak ilyenkor a legszarabb tovább játszani, ha nem tudod magad túltenni a bukáson.

A legtöbbet ilyenkor bukom.. amikor egy fasz lemákol, és idegesen folytatom a játékot.

Egy-két ismerősöm, aki zsigerből jól játszott, a bad beatek miatt eljutott odáig, hogy nem játszik online mert csalnak a szoftverek. Ez természetesen egy nagy baromság.

Az ilyen helyzeteket meg kell tanulni a megfelelő higgadtsággal kezelni, mert különben csak egy lesz az ember a nagy sokaságból aki azt hiszi, tud pokerezni :)

dex.ion 2010.01.17. 17:41:30

@kaled: abszolút!:) a rohadt fish-ek megőrjítenek. én már úgy vagyok vele, h 2-3 partit lejáccom az asztalon, aztán ha nagyon nem megy, következő asztal, egész addig, amíg nem találok egy olyat, amelyikről az első 2-3 partiban kiderül, h "nekem oszt". igen, nincs is annál rosszabb, mint mikor idegből kezdesz el jáccani...talán az oceans elevenben volt, h ha leülsz az asztalhoz, hagyd otthon az érzelmeket...igazuk van:)

Jágó · http://darkpoker.blog.hu 2010.02.04. 11:16:56

Ez nekem is az egyik kedvencem. Ritka, hogy így megszívja valaki. Tegnapelőtt ahol játszottam egy csávó is beleszaladt egy színsorba az Ász magas flössével :S Ritkaság, de megtörténik.
süti beállítások módosítása