Sokféle versenyrendezési struktúra létezik már. Egy-egy verseny lebonyolítása a tárgyi eszközöktõl (pl. asztalok száma), a hely nagyságától, a versenyzõk számától és a rendelkezésre álló idõtõl függ. Ezek a feltételek ugyan meghatározzák egy verseny menetét, de minden játékosnak tudnia kell, hogy mire is számítson, ha azt hallja, „shootout” rendszerû vagy „MTT” lebonyolítású verseny.

Sit & Go (sit and go, sit'n go vagy sit'n'go)

Szabad fordításban: leülsz és már indul is! Valószínű, hogy ezt azért mindenki ismeri, ugyanis ha barátainkkal összeülünk otthon pár sör mellett és elkezdünk pókerezni, akkor valójában egy sit & go-t játszunk. Általában egy egyasztalos verseny, ahol meghatározott időközönként emelkedik a vakszint és addig tart, amíg egy játékos össze nem gyűjtötte az összes zsetont. Élő játék esetében a 10 fős sit & go az ismert, itt általában az első kettő (70-30 arányban), vagy három (50-30-20 arányban) játékost díjazzák. Vannak azonban az online póker termekben akár 180 fős sit and go-k is, ezek abban különböznek a lentebb olvasható MTT versenyektől, hogy nem egy bizonyos időben indítják el ezeket, hanem akkor ha megtelnek az asztalok (ez lehet pár perc és akár több óra is). Viszont már 4-5 személyes sit & go-k is szoktak indulni, itt az első "mindent visz". Az osztozás társaságfüggő és tétfüggő is.

Shootout

Általában nagy létszámú versenyek selejtezőjeként alkalmazott versenylebonyolítási forma. A tiszta shootout versenyek esetében több egyasztalos sit & go-t kell megnyerni, amíg a versenyzők száma annyira le nem csökken, hogy már egy asztalhoz elférnek, és aki azt megnyeri, az nyeri a versenyt. Ebben a formában ha 10 fős asztaloknál játszanak, akkor körönként megtizedelődik a mezőny, egy kör a vakszintek hosszától és a vakemelkedés meredekségétől függően 1-4 órát vehet igénybe. Fontos, hogy a versenyzők a zsetonokat nem viszik tovább. Leggyakrabban azonban MTT-k előselejtezésére használják ezt a lebonyolítási formát.

MTT (multi table tournament) azaz többasztalos versenyek

Avagy több asztalos "összeültetéses" lebonyolítási rendszer. Nagyobb nemzetközi versenyeken is és szerencsére itthon általában ilyen versenyen játszhatunk. Megfelelő hozzáértést és szervezést igényel ennek lebonyolítása. Minden játékos azonos mennyiségű zsetonnal és azonos létszámú asztalon kezdi a versenyt. A kiesések rapszodikusak, így a "Tournament manager" feladata, hogy ezeket a különbségeket kiegyenlítse. Két asztal játékosainak számában nem lehet egynél nagyobb eltérés, ha ilyen alakul ki, akkor ültetés következik. Az ültetésnél mindig a következő nagyvak-ot ültetik el, az új asztalon a nagy vaknak vagy a nagyvakhoz legközelebb eső szabad székre. Amint egy asztalnyi ember kiesett - az összeültetések hatására -, egy asztal megszűnik, az azon játszó játékosok a megüresedett helyekre ülnek le, és újra tele asztalokon folytatódik a verseny. Egészen addig folyik ez az összeültetés, amíg egy asztal nem marad. Ekkor valójában egy sit & go -vá válik a verseny, azzal a különbséggel, hogy mindenkinek más más mennyiségű zseton lesz a birtokában, hiszen azokat mindenki viszi magával a verseny folyamán.

Heads-up (párbaj) versenyek

Ezeken a versenyeken két játékos mérkőzik meg egymással. Azonos mennyiségű kezdőzsetonnal indulnak, és a vakok is meghatározott időközönként emelkednek. A játék addig tart, amíg az egyik játékos az összes zsetont nem birtokolja. Ezeknél a versenyeknél előre meghatározzák az indulók létszámát, és már az első sorsolást megelőzően - a teniszhez hasonló kieséses rendszerben - rögzítve van, hogy az egyes asztalokon folyó párbajok győztesei mely másik győztessel folytatják a játékot egészen addig, amíg két játékos nem marad. Ezeken a versenyeken a kisdöntőt is lejátsszák többnyire, tehát a döntőbe jutott két játékos utolsó ellenfelei leülnek egymással és egy harmadik és negyedik hely sorsáról döntenek a döntőhöz hasonló feltételekkel. Ugyanilyen párbajhelyzet játszódik le a már felsorolt összes versenytípus végjátékában is azzal a különbséggel, hogy ott a játékosok nem egyforma mennyiségű zsetonnal kezdik el ezt a párbajt, hanem a magukkal hozott zsetonjaikkal, vagyis általában kisebb-nagyobb differenciával.

CashGame (készpénzes játék)

A sit & go-hoz hasonló, egyasztalos játék. A különbség az, hogy itt nem egy nyertes lehetséges, nem kell addig játszani, amíg mindenki kiesik, és NEM NÖVEKEDNEK A VAKOK! A vakemelkedés elmaradásának előnye az, hogy igazából ítéletnapig várhatunk jó lapra, kiesni nem fogunk, igaz, a vakok miatt veszíteni fogunk valamennyi pénzt, de ha nem jönnek a lapok, nem vagyunk kényszerhelyzetben. Mindenki egy bizonyos beülő összeggel kezdi a játékot, ami - általában - minimalizálva és maximalizálva is van, annak érdekében, hogy senki se üljön be játszhatatlan mennyiséggel, és ne is agressziózza le az asztalt. A nevéből adódóan a zsetonok értéke valódi pénzt ér, vagyis ha ezret hív valaki, az pont olyan, mintha egy ezrest betenne az asztal közepére. A kasszákból az osztók úgynevezett rake-et szednek, amely általában 3-5%, de ettől eltérő helyek is lehetnek (ez is szabályozva van a kaszinókban, és reméljük, lesz a pókertermekben is, ha szabad lesz játszani ). ♠

 

A Texas Hold'em szabályai - 5. rész lebonyolítási rendszerek (VideoSmart)


 

Címkék: video shootout sit and go multi table tournament (mtt) párbaj (heads up) készpénzes játék (cashgame)

A bejegyzés trackback címe:

https://ordogbibliaja.blog.hu/api/trackback/id/tr241446809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.13. 10:06:47

Lehetett volna írni a standard-speed-turbo sebességről is, mostanában a turbok nagyon elszaporodtak. Valamint ott vannak a double-or-nothing sng-k is, azok is megérhetnek egy bekezdést. Mondjuk tapasztalatom szerint azokat nem nagyon éri meg játszani, túl sokat elvisz a fee :(
süti beállítások módosítása